Opublikowane: 2025-12-19

Wpływ wybranych dodatków na poprawę właściwości asfaltu lanego

Lesław Bichajło , Patryk Dąbrowski , Krzysztof Kołodziej , Kamil Kowalski , Jagoda Kubiak , Tomasz Siwowski

Abstrakt

W budownictwie drogowym w Polsce asfalt lany nie jest mieszanką wiodącą. Prym wiodą tradycyjne mieszanki, głównie betonu asfaltowego oraz mieszanki mastyksowo-grysowe SMA. Ze względu na niską zawartość wolnych przestrzeni oraz możliwość rozkładania bez zagęszczania, asfalt lany wciąż pozostaje atrakcyjnym materiałem, szczególnie w nawierzchniach mostowych. W artykule przedstawiono wyniki badań nad zastosowaniem wybranych dodatków: asfaltu naturalnego Trinidad Epuré (TE), zeolitów oraz gumy pochodzącej ze zużytych opon samochodowych. Analizowano wpływ dodatku asfaltu naturalnego (10 i 20% masy lepiszcza) na właściwości mieszanki MA 11 w porównaniu z mieszanką referencyjną. Wyniki wykazały poprawę odporności na koleinowanie, zwłaszcza przy wyższej zawartości lepiszcza. Badania obejmowały również zastosowanie zeolitów naturalnych (klinoptylolit) i syntetycznych (NaP1). Dodatek 5% pozwolił obniżyć temperaturę wytwarzania z 215°C do 180°C, przy zróżnicowanym wpływie na odporność na deformacje. Ponadto przeanalizowano działanie gumy w mieszance MA 8 z asfaltem 35/50, wprowadzanej metodą „na mokro” oraz „na sucho”. Dodatek gumy zwiększał sztywność i odporność na deformacje, szczególnie w przypadku modyfikacji lepiszcza. Wyniki badań potwierdzają, że zastosowanie opisanych dodatków może poprawić właściwości mechaniczne i technologiczne asfaltu lanego, poszerzając zakres jego praktycznego zastosowania.

Słowa kluczowe:

asfalt lany, asfalt naturalny, miał gumowy, moduł sztywności, odporność na koleinowanie, zeolity

Inne teksty tego samego autora

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Bichajło, L., Dąbrowski, P., Kołodziej, K., Kowalski, K., Kubiak, J., & Siwowski, T. (2025). Wpływ wybranych dodatków na poprawę właściwości asfaltu lanego. Roads and Bridges – Drogi I Mosty, 24(4), 549–561. https://doi.org/10.7409/rabdim.025.036

Cited by / Share

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.